söndag 28 augusti 2011

Just Kids

Jag läser den här boken just nu och alltså, den är så bra!

Först tänkte jag att jag inte orkade läsa en biografi av en sångerska (Patti Smith) som jag inte ens lyssnar på. Men jag är så glad att jag ändrade mig. Patti Smith skriver så precis om när hon gav upp sin plats på lärarhögskolan, flyttade till New York och mötte konstnären Robert Mapplethorpe.

De lär känna varandra genom att Patti är på en usel dejt, springer fram till Robert och säger "Jag behöver hjälp, kan jag får presentera dig som min pojkvän?", och sedan går de tillsammans fram till killen och Patti säger "Det här är min pojkvän, han har varit ute och letat efter mig. Och nu är han verkligen arg och vill att jag ska följa med hem på en gång".

Tillsammans bor de i sunkiga lägenheter med deras rockar som bäddar, blir kära, hittar andra, tecknar nätterna igenom, räddar livet på varandra, och försörjer varandra när den ena är inte klarar av att behålla ett jobb.
Och jag bara önskar att det var såna där tider nu, att man bara satte sig på ett tåg med en dollar på fickan och hamnade i en helt ny stad, levde på kakor och konst och aldrig lät sig hindras av rädslan för det som var okänt.


2 kommentarer: