onsdag 4 november 2015

Vara snäll mot sig själv


 Som levande varelse på den här jorden är det ju rätt så svårt att undgå att det finns en kroppshets som bombarderar en varje dag med information om hur man ska se ut. Hur en "normal" kropp ser ut blir vi ju visade varje dag i film, teveserier, reklam och tidningar. Jag minns hur förskräckt jag blev av Girls i början bara för att man fick se massa kroppar som inte är medianormen, helt enkelt för att jag inte var van. Förskräckelse som gick över till lättnad över hur jäkla skönt det är att det äntligen visas samma kroppar på teve som jag ser i tjejernas omklädningsrum. Att det äntligen visades ett bredare spann för hur man kan se ut som tjej.

Men värre än vad medierna säger oss är vad vi säger till oss själva. Hetsen som hörs från tjej till tjej om att "Jag kan ta en kaka för jag sprang i morse", "Jag har inte ätit godis på flera veckor för jag tänker på min mage", tjejkompisar till mig som inte vill äta sin matlåda på jobbet för att den alltid ska dissekeras av kollegorna, människor som kommenterar andra "borde hon verkligen ha så där korta shorts?!". Vi är ofta så elaka mot oss själva och andra runt omkring genom att hålla på så här. Det är som att det inte går att värja sig mot det här trycket om man inte ens kan få vara fri från det bland sina kompisar och på jobbet. För så länge man inte jobbar som modell så borde man ju kunna få ha hur knubbig mage, fettigt hår eller finnig hy som helst på jobbet.

Tänk om man istället för att sprida negativ energi och mot andra och sig själv kan tänka att man älskar sin kropp och ska gör så gott man kan för att den ska må bra. För den man älskar vill man ju ska må bra, både psykiskt och fysiskt. Istället för att tänka att man hatar sin valkiga mage kanske man kan lägga en hand på sin mage och tänka "Shit vilken tur jag har som har en mage som fungerar, som jobbar på varje dag och sköter sig själv utan att jag gör något särskilt!". Tänk alla som har någon allvarlig sjukdom som gör att de inte kan leva sina liv, då kan man snacka om att man har problem med sin kropp. Om man kan springa, hoppa, dansa, och leva livet så är ju alla andra estetiska saker egentligen helt världsliga. Det här är förstås inte så easy peasy som det låter. Därför tror jag att man måste påminna sig själv om ofta, så ofta att det överröstar alla andra röster utifrån. Liksom bara vara lite extra snäll mot sig själv, för jag tror att om man mår bra så är det lättare att få andra att må bra. Lite som syrgasen på flyget ni vet, help yourself before you help others. Så kanske det till sist blir ändring på den här skiten även på teve och i tidningar.

Puss och ta hand om er!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar